Vattenkefir: en introduktion.

Ber om ursäkt för att det inte kom upp något inlägg om kefir under den dagen som lovades men nu är det här, dagen då vi tänkte berätta lite om vattenkefir. Detta inlägg blir lite fakta om själva drycken, hur kefiren görs i detta hus, det blir en annan historia då man gärna vill visa från början och här står kefiren just nu och myser ihop sig så det inlägget mina vänner, det blir ett senare projekt.
 
Vad sjutton är vattenkefir egentligen? Jo, vattenkefir är en dryck som är gjord med vattenkefirgryn, de är inte gryn egentligen  som havre och korn men man kallar det ändå för gryn. Man tror att grynen från början hittades  i vattendrag i de kaukasiska bergen. Grynen innehåller bakterier och jäst i symbois. Vattenkefir görs på sockervatten, juice eller kokosvatten. I detta hus så görs vattenkefiren på sockervatten som sedan smaksätts. Det som händer när man blandar ihop kefirgrynen med sockret är att grynen äter upp sockret då jästen behöver sockret för att kunna starta sin process. Tack vare sockret som startar igång jästen så blir drycken fermenterad (alltså jäser). Under processen så försvinner ungefär 90% av sockret. Så visst finns det socker i drycken men inte alls så mycket. I varje gryn finns det lika många olika sorters bakterier som det finns människor på jorden, alltså cirka sju miljarder. I själva drycken vet man inte riktigt hur många olika bakterier det finns men det kryllar av nyttiga bakterier, bra bakterier som gör drycken probiotisk. De probiotiska dryckerna som går att köpa i matbutiken idag kan slänga sig i väggen. Kefir är både gott, nyttigt och roligt att göra.  Ordet kefir kommer från turkiskan och betyder skön känsla, bara det säger väl en hel del.
 
Här har vi husets lilla kefirhörna, underbart.
 
Grönhet, Kefir | | En kommentar |
Upp